עתירה מנהלית הינה כלי חשוב ויעיל בידי האזרח נגד רשויות ממשלתיות וציבוריות כמו רשות מקומית, משרד ממשלתי ועוד. העתירה המנהלית היא למעשה הליך משפטי בין האזרח הקטן לרשות מנהלית מסוימת. עד לשנת 2000 דן בית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ בכל העתירות המנהליות וכדי להקל על העומס שנוצר עליו הוחלט כי בתי המשפט המחוזיים יוסמכו לדון בעתירות בשבתם כבית משפט לעניינים מנהליים, מתוקף חוק בתי המשפט לענייני מנהליים, התש"ס-2000. חשוב להדגיש כי עתירה מנהלית היא כלי חשוב ואפקטיבי המאפשר לכל אזרח לנסות ולשנות החלטה שנתקבל ברשות ממשלתית מסוימת ולנסות לשנות חוקים ותקנות שהתקבלו ברשות מנהלית מסוימת שלא כדין, למשל הוצאת צו הריסה נגד מבנה או נגד חריגות בנייה, רישוי עסקים, ארנונה, רישום לגן ילדים, תוצאות מכרזים וכיוצא בזה.
כלי חשוב להשגת הצדק מול רשויות מנהליות
כל אזרח רשאי על פי החוק להגיש עתירה מנהלית נגד כל רשות מנהלית וממשלתית בארץ. את העתירה יש להגיש לבית המשפט המחוזי תוך 45 ימים מרגע פרסום ההחלטה של הרשות המנהלית בנושא הנוגע לענייניו של האזרח. יש להקפיד על הגשת העתירה המנהלית ללא שיהוי ובזמן הנקוב בחוק.
כדאי לדעת כי בית המשפט האזרחי, בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים, יקבע האם לקבל את העתירה ולדן בה או לדחות אותה. כדי שבית המשפט לעניינים מנהליים ידון בעתירה המנהלית עליו לוודא כי העתירה עומדת בעילות סף כמו תיאור והצגת מלוא התמונה מצד העותר, הגשת מסמכים רלוונטיים לנושא העתירה, וכמו כן בית המשפט יוודא כי העותר מיצה את כל ההליכים האפשריים העומדים בפניו מול הרשות המנהלית ומול גופים רלוונטיים אחרים.
נושאים בהם בית המשפט ידון
סעיף 5 לחוק בתי המשפט לעניינים מנהליים קובע ומגדיר במדויק את הנושאים בהם בית המשפט המנהלי מוסמך ורשאי לדון. בין הנושאים השכיחים בהם אזרחים מגישים עתירה מנהלית ניתן למנות היטלי ביוב וארנונה, החלטות של הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, רישוי עסקים, חינוך ותוצאות מכרזים.
כיצד להגיש עתירה מנהלית?
עתירה מנהלית יש להגיש לבית המשפט המחוזי, בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים, בהתאם לתחום השיפוט בו ניתנה החלטה של הרשות המנהלית נגדה העותר. לרוב, בית המשפט לעניינים מנהליים ידון בעתירה בהרכב של שופט יחיד. יש לצרף לעתירה מנהלית שלושה תצהירים עיקריים- תצהיר עם פרטי העותר והמשיבים, תצהיר המפרט את העובדות בגינן עותרים, תצהיר המכיל נימוקים משפטיים משכנעים ומבוססים משפטית. חשוב לקבל ייעוץ וליווי משפטי מעורך דין מנוסה בתחום הגשת עתירות מנהליות, כיוון שאם בית המשפט דוחה את העתירה, הוא עלול לחייב את העותר בתשלום הוצאות משפט.